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December 1, 2005

Mr. Stinson W. Stroup

Executive Director

PA Association of School Administrators
2579 Interstate Drive

Harrisburg, PA 17110-9602

Dear Mr. Stroup:

Thank you for your letter of November 30, 2005 on proposed 22 Pa. Code, Chapter 4,
academic standards and assessments.

Your letter is considered as official public comment and is being shared with all members
of the Board. Pursuant to the provisions of the Regulatory Review Act, copies of your comments
are also being provided to the Independent Regulatory Review Commission (IRRC) and the
Chairpersons of the House and Senate Education Committees.

The regulatory Review Act provides that information on proposed and final regulations
be mailed to public commentators at their request. If you would like to receive the final-form of
these regulations when they are finalized, please make your request to me in writing at the

address printed below.
Wl%urz ’ .

Jim Buckheit
Executive Director

ce: Members of the State Board
Senator Rhoades
Senator Musto
Representatives Stairs
Representatives Roebuck

IRRC

First Floor, 333 Market Street, Harrisburg, PA 17126-0333
Telephone (717) 787-3787 « TDD (717) 783-8445 ¢ FAX (717)787-71306
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November 30, 2005

Mt. James Buckheit, Executive Director
State Board of Education

333 Market Street, First Floor
Harrisburg, PA 17126-0333

Dear Mr. Buckheit:

I am writing to comment on the proposed amendments to Chapter 4 to express opposition
to the new definition of pre-kindergarten, new requirements for strategic planning, and
changes in the assessment provisions that could eliminate local alternatives to the PSSA
for making graduation decisions. My comments will track the proposal as published in
the Pennsylvania Bulletin on November 5, 2005. (Vol. 35, No. 45).

Section 4.3 (relating to definitions) is proposed to be amended to add new definitions of
“pre-kindergarten” and “school entity.” As proposed, pre-kindergarten programs could
be offered by any “school entity,” including a cyber charter school. We oppose this for
two reasons. One, it is inappropriate to use distance-leaming-computer-technologies as
the primary delivery system for instruction to young children. Second, school districts
should not be required to pay tuition for young children attending these programs.

In part for these reasons, PASA testified before the early childhood education sub-
committee of the board on November 7, 2005 that the definition of pre-kindergarten
distributed for that hearing is preferable to the definition published on November 5, 2005.

Section 4.13 (relating to strategic plans) is substantially amended. The description of
the change states that the purpose of the change is “to focus school entity plans on
strategic, rather than operational, issues...” We believe the amendments have just the
opposite effect and oppose them for that reason.

Specifically, Section 4.13 (¢) contains a list of 16 content areas that must be addressed in
the plan. They include a description of academic standards, consistent with the state-
adopted academic standards (4.13(c)(3)), “curriculum that is aligned with the academic
standards” (part of 4.13 (c)(5)), “the instruction to be offered and the instructional
practices and instructional materials to be used to strive for the academic goals and attain
academic standards under paragraph (3) and the high school graduation requirements
under 4.24.” (part of 4.13 (¢ )(5)).
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From this, it appears that the strategic plan is to include among other things: 1) ail of the
standards (locally aligned with the state standards); 2) the curriculum; 3) the planned
instruction to be offered; 4) the instructional practices that will be used; and 5) the
instructional materials that are to be used to help students achieve the standards. Not
only will this be a very voluminous document, it will be much more operational than
strategic. That is, the new plan requires reporting in considerable detail what the school
district is doing to educate students, rather than focusing on what the school district
anticipates doing differently to improve that delivery.

Indeed, reporting this level of detail about the school program and in this format may
inhibit change rather than promote change. The plan, which includes all of this
information, is to be in place for six years. Itcanbe amended. But the plan “can only be
changed by the strategic planning committee....” (4.13 (c)). Thus, the strategic planning
committee, with its various members, must be reconvened to consider any amendments.
Any changes it proposes can be adopted by the board of school directors only after the
revisions have been available for public inspection for at feast 28 days (4.13 (¢))-
Further, should the board of school directors wish to alter any proposed changes to the
plan coming from the strategic planning committee, the committee must be convened yet
again to determine if consensus can ke reached before the school board takes final action.

Given the composition of the strategic planning cormamittee and the level of detail the plan
contains, there may be resistance to initiating and or approving changes. Please think
about trying to write a plan for the next six years that covets everything required by
Section 4.13. Think further about trying to change even a small piece of it, such as “the
planned instruction to be offered and the instructional practices and instructional
materials to be used” in just one course (5), or “the methods and measures used to
determine student achicvement” against just one set of standards (6), or “the resources the
school entity plans to devote to the attainment of academic standards, including
professional persoonel, school library, classtoom materials, educational technology,
school facilities, budget or other resources available to the school entity.” (11). In this
regard, would every budget transfer have to go before the strategic planning committee?

We believe the requirements of Section 4.13 as proposed are unrealistic and un-strategic.
Instead of moving the plan toward better strategic thinking, the amendments move it
toward more operational descriptions. Instead of helping commuuities set strategic goals,
the new procedures create procedural hutdles that inhibit change.

Boards of school directors currently use the strategic planning process to engage their
communitics and staffs in big-issue and long-range thinking. The amendments published
on November 5 provide a disincentive for school boards to continue to use the planning
process this way. Setting big goals often means stretching and missing. It often means
setting optimistic time lines that are not met. It means anticipating available resources
that may turn out to be deficient. All of these hazards are understood in traditional
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strategic planning; yet organizations still commit to stretching because the goals are goals
and not legal commitments.

The new language proposed for Chapter 4 will encourage communities and schools to
think small because it converts the goals into binding obligations. Section 4.13(0)‘
provides “Each plan, as received and filed by the Department, becomes an extension of
this chapter uniquely adapted to each school entity and can only be changed by the
strategic planning committee approved by the local school board.” And 4.13(g) states:
“As an extension of this chapter, the locally approved strategic plan shall be administered
in the school entity under the authority of a commissioned officer, AVTS administrative
director or cyber charter school chief executive officer and readily available to the

public.”

Presumably, the plan, as an extension of Chapter 4, becomes subject to enforcement in
the same way as a provision of Chapter 4. Does that mean that “The Secretary will
receive and investigate allegations of curriculum deficiencies from professional
employees, commissiotied officers, parents of students or other residents of a school
entity” when there is a complaint that a district is not following its strategic plan? Does
a finding by the secretary that an element of the strategic plan is not being followed
trigger corrective action as defined in Section 4.81?

We have asked Department of Education staff to share with us a draft strategic plan that
incotporates all of the data the plan is required to contain under this revised section. We
have not seen such a model. Without seeing how this can be done, we are concerned that
the combined effect of requiring more detailed descriptions of practice, of making plans
more difficult to amend, and of making their content enforceable commitments will result
in plans that are longer, more operational and more rigid.

Section 4.52 (relating to local assessment system), as proposed, substantially changes
the purpose of the PSSA and the consequences of performance on it. The amendments
move the 11" grade PSSA test from a high-stakes accountability measure for school
systems to a high-stakes test for individual students by potentially denying a high school
diploma to those students who score below proficient on it. We oppose this change.

The 11% grade PSSA was not designed or validated as a high school exit exam. The “cut
scores™ were not set for this purpose.

Our metmbers are concerned that the PSSA is not a fair or accurate measure of some
students’ skills and knowledge. The PSSA has been particularly insensitive at measuring
the performance of students in special education and English language learner programs.
In other contexts, PASA has called upon the department to explore better alternate
assessments and accommodations for these students when they take the PSSA. We have
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understood the department to be sympathetic to this need. Indeed, we have understood
that the department has sought some relief from using them to determine AYP. Why then
would Pennsylvania set the 1 1™ grade PSSA as the necessary measure of student )
performance for graduation? Yet, that is exactly what the language of Section 4,52 will
do.

School districts under Section 4.52, as proposed for amendment, are free to establish
more rigorous graduation requirements than passing the 11™ grade PSSA, but passing the
PSSA at the proficient level will become a necessary, if not sufficient, requirement for
the diploma for all students. This will happen because the regulation is without any
guidance to school districts or to the Secretary as to what will make a local assessment
comparable or aligned with the PSSA except the passage rate.

The regulations will push school entities to use PSSA proficiency because a “significant”
difference in the passage ratc results in an inference of non-alignment. The lack of
guidance given to school districts and the Secretary is further exposed because nothing in
the regulation suggests how a school can overcome this inference. Nor is there anything
in the regulation that guides the Secretary to discriminate between a “difference in
passage rate” and a “significant difference in passage rate.” While the regulation calls for
school districts using alternate assessments for graduation decisions to file a report “in a
form and in a manner determined by the Department...and providing data specified by
the Department,” even this opportunity for guidance is lost because there is no indication
of the kind of data that will be requested nor how the data will be used by the Secretaty to
make the determination that the local assessment is out of alignment.

The breadth of this unguided discretion is particularly troubling given the severe
consequences of its cxercise. The Secretary’s remedy for a district found to have
graduated “too many students™ in a prior year is to deny the district the option to
independently assess student performance in future years. All future students, regardless
of their identified leatning styles or necds or the quality of their years of classroom
performance, will be judged only on their performance on the PSSA. They will be denied
all opportunity to demonstrate proficiency in reading, writing and math using alternate
measures of their abilities.

The regulations suggest that this penalty on the district and its future students is in effect
only “until the school entity receives Department approval that a local assessment or
assessments meets the requirements of paragraph (2).” But it is no clearer how a school
entity meets the requirements of paragraph (2) after being found to be out of compliance
than it is to determine how it meets the requirements in order to remain in compliance.

On behalf of the administrators who will have to implement these regulations, I urge you
to reconsider the amendments to Section 4.52. We oppose making the PSSA a high
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school exit exam. We fear that the unguided discretion given the Secretary to overturn
local assessments and loca) graduation criteria will have this effect.

Sincerely,

P A
Stinson W. Stroup W

Executive Director




